hétfő, május 11, 2009

Gesztenyés-szilvás bejgli

Thinutól kaptuk a receptet, köszönjük szépen!
Hozzávalók 2 rúdhoz
tészta: fél pohár tejföl, 1 dkg élesztő, 1 tojás, 25 dkg finomliszt, 12,5 dkg margarin, 2,5 dkg porcukor
töltelék: 25 dkg aszalt szilva, 2 dl vörösbor, 50 dkg gesztenyepüré, 1 tk fahéj, 2 dkg édes kekszmorzsa, 4 cl rum
tetejére: 1 tojás a kenéshez

Tésztát előző este elkészítem. Meglangyosítom a tejfölt, beletördelem az élesztőt, belekeverem a tojást. Elmorzsolom a lisztben a margarint, hozzászórom a porcukrot, egy csipet sót. Hozzáadom az élesztős tejfölt és összegyúrom. Két cipót formálok belőlük, fóliába tesszük, és másnapig a hűtőben kelesztjük.
Az aszalt szilvát apróra vagdalom, és vörösborba áztatom. (Érdemes magvalt aszalt szilvát venni, ill. ha magos akkor jó, ha nem túl száraz, mert nehéz kimagvalni nagyon szárazan.) Fél óra után lecsepegtetjük. A gesztenyét hagyjuk kiengedni szobahőmérsékleten, villával vagy krumplinyomóval alaposan összetörjük, a szilvával, a fahéjjal, a kekszmorzsával és a rummal összekeverem. (én általában dr.Otkeres rumot használok, azt a kis üvegeset) Sűrű, kenhető masszát kapunk. Nekem elsőre kicsit darabos lett, de töltöttem hozzá kevés bort, abből, amibe a szilvát áztattam.

A cipókat, egymás után lisztezett deszkán kinyújtom. A lapot megkenem tojásfehérjével, úgy, hogy hosszabb oldalain 2-3 cm-t szabadon hagyok. A rövidebb oldalon, 2-3 cm-en visszahajtom a tésztát a töltelékre, így feltekerés után bezáródik a töltelék, nem fog kifolyni. Lazán feltekerjük, és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.

A rudak tetejét és oldalát megkenjük tojássárgájával, és addig pihentetjük, amíg a tojás meg nem szárad. Akkor jó, ha már nem ragad. (kb. 30 perc. sokkal tovább ne hagyjuk, mert túlkel és kireped a tészta). Ezután könnyedén átkenjük a tojásfehérjével, és ujjabb fél órát kelesztjük. Elvileg a kétszeri kenéstől márványos, repedezett lesz a bejgli teteje. A bejgli tetejét, mielőtt betennénk a sütőbe alaposan megszurkáljuk fogpiszkálóval vagy hústűvel, hogy a gőz kijöhessen, és ne repedjen szét sülés közben a tészta.
180 fokon, középső bordamagasságon kb 40 percig sütöm.
Jelentem eszelősen finom. És a bejglitészta is nagyon jó.
Forrás Fanny konyhája.

2 megjegyzés:

  1. jajj Szilvi! De jó, hogy blogot írsz:))))
    nagyon örülök, mert a másik oldalra nem tudtam belépni:(((
    Ide majd jövök rendszeresen:)))

    VálaszTörlés
  2. Ááááááááááá ezért költöztünk, semmivel nem volt kompatibilis, lassú volt, és időnként eltűnt ez-az, teljesen elment a kedvem tőle. Na de majd itt :))))))

    VálaszTörlés