szombat, december 12, 2009

Oltás

Nagyon sok gondolkodás és kínlódás után, a döntés megszületett, péntek reggel Erik is megkapta az influenza elleni oltásokat. Szezonális, és az új ellenit. Óriási dilemma volt a számomra, hogy megint szúratni kell a gyereket, jobb lett volna, ha egy év végre eltelik szurkálás és oltás nélkül, de mikor sorban jöttek a hírek a súlyos betegekről és az első kisgyerekről, már nagyon aggódtam. Mivel csemete csipisz apukája is határozatlanná vált és már nem állt ki igazán a nem véleménye mellett, így megtörtént a dolog. Őszintén remélem, hogy ez a jó döntés és nem lesz semmi gond.
Bár minden jogom meg van az aggódásra ez irányba is, mert nem volt jól kommunikálva és megszervezve ez a dolog, ráadásul megfelelően tesztelve sem. Ennél kicsit többre is képes ez a kis Mo.
Nálunk ez volt az utolsó verzió ami a megelőzésre irányult, mivel ez a téma kb. 2 hónapja, hanem több húzódik. Első lépésben beoltattam magam én, mind a két oltással, mivel egy boltban dolgozom, ahol rengeteg ember megfordul. Utána az apja oltatta be magát, mert Ő meg ingatlan irodába dolgozik és ott is mindenki kehes lett. Ezután Anyukám oltatta be magát, ahogy Ő fogalmazott "Kivárom, hogy Neked lesz-e bajod az oltástól, ha nem én is beadatom", ezután pedig az én Nagymamám is beoltatta magát.
Persze eközben Erik kapta a vitaminokat, meg a probiotikumot és karanténban volt, hogy véletlenül se kapja el. Nagyon rosszul viselte a dolgot, hisz egy mozgékony és érdeklődő gyerek, mindig menne. A családban senkinek semmi baja nem lett az oltástól, ezért most Ő is megkapta, mert jön a karácsony és nem akartam, hogy azt is itthon keljen végig kuksolnia és ne mehessen sehová, hisz egyetlen unoka, nem foszthatom meg az ünnepléstől, elméletben így már addigra pont kialakul a védettség.

Persze tudom, hogy az oltás csak 70-80%-os védettséget jelent, és ettől még elkaphatjuk, de így enyhébb lefolyású lehet a betegség és ha nem párosul semmi más fertőzéssel, akkor szövődmény mentesen gyógyulhat. Szóval amit mi tehetünk mindent megtettünk.
Továbbra sem megyünk bevásárló központokba és tömeg látogatott helyekre és szedjük a vitaminokat, megteszünk mindent az elkerülésre.

Lehet megköveznek ezért, már volt olyan ismerős aki leszidott, hogy milyen rossz szülő vagyok, mert gyöngítem a gyerek immunrendszerét, és elkorcsosul az ember, mert nem kell küzdeni a szerveztek.
Sajnos NEM tudok olyanok véleményre adni, akinek nincs Dr a neve előtt, és nem ezzel foglalkozik, én inkább elolvastam 1-2 politikától mentes epidemiológus nyilatkozatát a neten és próbáltam a politikát kizárni a döntésemből.
A neten keringő rémesebbnél rémesebb körleveleket figyelemre se méltattam egy idő után, mert a "mikorchippet akar ültetni a kormány az oltással a honpolgárokba" teljesen kiverte nálam a biztosítékot.


Manócska jött velünk a doktor bácsihoz is, hogy ne féljen annyira Erik, és menet közben megbeszéltük, hogy meg fogja szúrni a doktor bácsi mind a két vállát. Sajnos fájni fog, de nyugodtan sírhat, mert az nem baj. Végül is alig sírt pindurkát, gyorsan megnyugodott, mert kapott matricát, meg kialkudott magának még egyet. Hmmm, ez van, levette az "asssziszke nénikét" a lábáról.
Bár én tiltakoztam egy kicsit, mert hát mégse kéne a kölyköt elkényeztetni mindenütt, de beszélhetek én.

Szóval egyenlőre semmi gond nincs az oltással.

Bár én önhatalmúlag adom neki a calciumucot, kétszer felet és kétszer 20 csepp Fenistil cseppet, hátha segít megelőzni a mellékhatásokat. Többször kérdeztem fáj-e a karja, kell-e neki borogatás, de mindig nem a válasz, nem is látom, hogy oda nyúlna vagy zavarná valami.

3 megjegyzés:

  1. Sztem a lehető legjobb döntést hoztátok! Bálint szerdán kapta és semmi, de semmi baja tőle!!!

    VálaszTörlés
  2. Remélem minden okés lesz! REmélem minden gyerek és felnőtt oltva-a nélkül, de jól átvészeli ezt az időszakot.

    VálaszTörlés
  3. Szilvi: megértelek, nekem is nehéz döntés volt, és látod, végül mi is beadattuk a nagyoknak.
    ÉN is bízom benne, hogy nem lesz gond.

    VálaszTörlés