szerda, szeptember 16, 2009

Bölcsi: harmadik nap

Ez is meg volt, be mentünk reggelizni és 2 órát bent töltöttünk a bölcsibe. Hát pár falatot már evett is, de a teát nem itta meg, és a negyed kifliből is csak felét ette meg. Annyira sok látni való volt a teremben, amit most vehetett szemügyre először, hogy szinte csak ez érdekelte. Utána jött az udvari játék amit megint nagyon élvezett, jót motorozott és homokozott.

............... és akkor aki most tervezi a gyerekét bölcsibe vinni, a következő monológot már ne olvassa, mert ki fog ábrándulni!

A saját gondozónk Rózsa szinte semmilyen olyan eseménynél nincs ott ami Eriknek fontos lenne, valahogy így jön ki a lépés, Ami néni van mindig ott, mint pl. a reggeli is. Így Erik hozzá kötődik igazán, mindig Őt keresi v. hívja, erre meg Rózsa mindig megjegyzést tesz, mert hát miért nem Őt. Viszont minden gyereke (8) jobban kötődik Ami nénihez, nem csak az én fiam.

Ha vállalkozói szemmel nézem Ő a lógós munkaerő. Mindig a legmesszebb áll a gyerek tömegtől, rendszerint háttal és kb. 10 percenként eltűnik valahová jó pár percre. Mindig van valami fontosabb. Azt hallom, hogy a kollégáknak hőbörög, mindig van valami problémája, valami megbeszélni valója, valami háboroghatnékja, reggel munkába jövet nyúzott és kialvatlan, nem alkesz az tuti és nem is cigizik, Ő ilyen.

Sajnos ma Erik közölte, nem szereti, Ami nénit a váltótársat és Icut szereti a szomszéd csoportból, aki ráadásul a Rózsa főnöke, a múltkor arra mentünk, hogy valamiben nem értettek egyet. Szóval a gyerekem, a bölcsiben megfogja tanulni, hogy vághatja ki maga alatt korrektül a fát. Mind ezt úgy, hogy én egy folytában dicsérem a Rózsát a bölcsit és persze Ami nénit, de nem tettem különbséget köztük soha még véletlen se. A másik nagy problémám, hogy Rózsát egy másik kolléganő mellöl tették el, mert nem jöttek ki egymással, tehát Ami néni is ha meg kapta, had vigye alapon dolgozik vele, ebben az évben először. Rózsa mindenről Őt kérdezi, már én is mert tőle többet megtudhatok, Ami néni, mindig mondja, hogy akkor Ő így hiszi, de kérdezzem Rózsát és majd Ő mondja, oda osonok kérdem, erre Rózsa mondja, hogy akkor így kéne, ugye Ami néni, ezt így szoktuk? :-)

A harmadik, hogy a konfliktus kezelő képessége a csajnak a nullával egyenlő. Pedig a bölcsibe esetleg szükség lehet rá. Az egyik kislány megborította a másikat, nem kicsit, amúgy rendesen, Ő hívta, hogy Petra gyere ide, beszélnünk kell, a kis csaj le se szarta még az ötödik felszólítást se, ekkor Rózsa taktikát váltott és megvigasztalta a síró kislány, a támadó arcán meg ott volt a gúnyos mosoly, mert tudta, hogy dupla győzelmet aratott.

A negyedik, még három nap után se tudja a gyerekem nevét, még jó néhányszor Vikinek hívja, mert egy ilyen nevű kisfiúval szokik be Erik éppen. Bezzeg Icu a szomszédból tudja a nevét, meg is dögönyözte és szeretgette ma, meg mondta, hogy át is mehet néha, hát én inkább az örökre dolog mellett szavaznék, de ez kivitelezhetetlen.

Az ötödik és egyben utolsó problémám, ma két gyereket hoztak be üvöltve. Ami nem meglepő egy bölcsiben általában, deeeee ez a két gyerek már a második éve jár Ami nénihez, az "Ő" gyerekei és elképedve magyarázta, hogy nem érti mi történt velük, mert ilyet soha nem csinált még egyik se. Amit meg én láttam, hogy Lidi hétfőn kezdte, mikoron először Rózsa átvette. Robika aki még csak másfél éves, szintén Ami nénié, de ha nincs ott, Rózsa csinálhat bármit az a kölyök üvölt, amikor Ami néni megjön gyerek rácuppan üvöltés befejezve.

Úgy, hogy várom a biztató szavakat, leginkább megnyugtató tapasztalatokat, Mindenkitől, akár privátba, akár itt a megjegyezésbe.

4 megjegyzés:

  1. Nehéz...
    Én is pedagógus vagyok, bár én 10-14 évesekkel foglalkozom, de állítom hogy mint mindenre, erre is születni kell. Sajna van olyan pedagógus is a pályán aki nem erre született.
    Változni nem fog, ha már az előző évekbe is ilyen volt.....aki jó, az az elején is jó, főleg itt....Te is látod a különbséget két nap után a két gondozónő között. Sajna nem hiszem hogy jobb lesz, el kell viselni, vagy fellázadni, de attól se lesz jobb. Csak ellenállást váltasz ki belőle, ami még rosszabb.
    Sajnálom, de a gyerekek is érzik ösztönösen kihez húzzanak, látod már Erik is két nap után.....kíváncsi vagyok hogy alakul, drukkolok, hogy jobb legyen!!!!

    VálaszTörlés
  2. Hallod, mindenképpen fura, hogy nem tudja Erik nevét megjegyezni, ez biztosan Eriknek is furcsa. Tényleg érzik a gyerekek, hogy kihez fordulhatnak bizalommal.
    Ha Ami nénit szereti, akkor az már jó, hozzá már kötődhet, nem érzi majd magát elveszettnek! Én még mindig azt mondom, hogy semmi baj nem lesz!!!!!!!!! Erik nagyon ügyes!

    VálaszTörlés
  3. Én csak annyi biztatást tudok írni, hogy az már nagyon jó, ha az egyik gondozónőhöz ennyire húz, és kedveli. 1/2 10-kor jön a váltótárs, tehát ha reggeles a Rózsa, csak ennyit kell kibírnia mellette Eriknek, utána meg ott lesz a szeretett néni. Meg a másik csop. gond. nénijét is szereti, ez is nagyon jó, oda is átmehet, mert nyitva szoktak lenni általában az ajtók a két csop. között. Az üvöltő gyerek meg jelzés,szegénykéim, nem csak a volt kolléganő, de a gyerekek sem szeretik.
    Ha meg ilyen ez a nő, sztem a szülők sem fognak sokáig tűrni, szólni fognak a vezetőnőnek, ő meg remélhetőleg helyre teszi...
    Ha egyébként szeret ott lenni Erik, van akihez ragaszkodik, szeretni fogja a bölcsit meglátod!!!

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm Andi, Noncsi, Nóri!

    Erik marha szerencsés, mert fél 10-re fog járni, fél 4-ig marad. Így talán mindig ott lesz mind a 3 amikor Ő ott van, el tekintve 1-2 két kivételtől.

    VálaszTörlés