vasárnap, július 19, 2009

Ugrásszerű beszédfejlődés, aranyköpések egy majdnem két évestől

Eljutottunk idáig is! Aranyköpései vannak a gyerekemnek :-)

Az elmúlt 3 hétben rengeteget fejlődött a beszéde és a szókincse. Mindent utánoz amit mondunk, de már önállóan is használ új szavakat. Néha már 2-3 szavas mondatokat is alkot belőlük és egy ritkábban kellek mellé én mint tolmács. Nagyon sok rokonértelmű szót használ, amitől égenek áll a hajam :-)
Pl. Ülök az erkélyen, megpróbál felmászni a korlátra miközben hangosan mondogatja "bocsánat, bocsánat". Mondom neki kérjed is a bocsánatokat, mert ha leesel, elverem a popód. Erre kajánul rám néz odarohan és mondja, hogy "Bocsi, bocsi, bocsi" és adja a puszikat :-)
Szoktunk virágot locsolni, használja a kanna, locsoló, öntő, vödör szavakat, mikor melyikhez van kedve.
Valamelyik este mondom Neki, menj az ágyadba, aludni kell, késő van. Erre rám néz és megkérdezi "Muszáj?"
Adom fel a szandiját és mondja "szoros" :-) persze nem szoros, csak gyakorol. Igazítok rajta, mire közli "szoros", na ilyenkor már közlöm, hogy jöhet meztéláb is.
Ma az orvosnál azt mondja nekem "gyorsan, gyorsan", a dokinéninek szintén bevágta ezt és még azt is, hogy "kész" meg "köci".
Na a "köci" az egy nagyon fontos dolog rendszeresen hasznosítja, ha nagyon megakar kapni valamit, már előre kiablája, hogy "köci, köci", ha valahonnét szabadulni akar, ha már megkapott valamit és örül neki, mindent megköszön, olyan édes.
Ami még fontos lehet, hozzá jutni valamihez "kérek", "adjál", "még", "köci"


4 megjegyzés:

  1. De édes. Úgy látszik itt a 2 éves szülinap környékén kezdenek el nagyon dumálni! Dani pont ugyanezt csinálja, és mi is kész vagyunk tőle!

    VálaszTörlés
  2. Aranyos lehet! Minden beszólása tetszik, de ez a "Muszáj?", ez csúúúúcs! :DD

    VálaszTörlés
  3. A " Muszáj" nekem is a kedvencem!!! Nagyon cuki!

    VálaszTörlés
  4. Gratulálunk a kis dumagépnek! A "muszáj" cuki lehet, de a "köci" is...:-D

    VálaszTörlés