csütörtök, május 28, 2009

Rigó bébiket mentettünk

Tegnap reggel biciklivel tekertünk a város felé, mikor a közeli iskola kerítésének tövében megláttunk két pici rigó fiókát. Épp csak most lavíroztak ki a fészekből, ezért repülni még nem tudtak. Hisz a rigó fiókát a mamája még jó darabig táplálja a fészek elhagyása után, mert repülni is később tanul meg.
"
A rigók egy érdekes állomást képviselnek a fészekhagyó és fészeklakó madarak közt. Szóval a lényeg hogy mielőtt repülni tudnának elmászkálnak és úgy fejlődnek tovább. Ez a természetben a sűrű aljnövényzetben jól bevált módszer hisz így kevesebb kismadár esik a ragadozók zsákmányául, de a városban az aljnövényzet néha két bokor és utána a kismadár már az úttesten találja magát.
A lényeg ha bárki ilyet tapasztal elsőként próbálja őt egy közeli bokros helyen elengedni a szülei meg fogják találni és felnevelik."

Idézet nemethrizsa
A kis buták a két méterre levő út felé lavíroztak éppen a mamájuk meg kétségbe esve sikongatott a kerítésen, majdnem rá is mentem az egyikre. Gyorsan megálltam, Eriket kivettem a gyerekülésből a bicit letámasztottam. Ekkor ott álltam meglőve, mert ha elengedem a gyereket Ő megy az útra, ha nem, akkor a kis rigók. Szerencsére jött egy nagyon kedves bácsi, aki látta a vészt és magától megkérdezte mit segítsen. A kezébe nyomtam a gyerek kezét, félre vonultak én meg egyesével összeszedtem a kis vigéceket. Pont befértek a kerítés rácsai közt, beengedtem őket. Ez egy mezőgazdasági iskola udvarának az előkertje, senki nem jár ott és tele van bokorral meg virágágyással. Ahogy landoltak az ikrek a túl oldalon a mamájuk már ott is volt és terelgette befelé a csapatot egy bokor alá.


6 megjegyzés:

  1. Szilvi: Komolyan mondom, ez is csak veled eshet meg! Te kis állatmentő!!! :-)

    VálaszTörlés
  2. Kivel mással, érzik mikor kell veszélybe kerülni :-)

    VálaszTörlés
  3. Szilvi!
    Ne tessék már engem korán reggel megkönnyeztetni!!! Úgy szeretem Benned ezt a nagy szívet!!! Szegény kis rigók, de jó, hogy arra jártál!!!

    VálaszTörlés
  4. Nem semmi hőstett! Az biztos hogy óriási szíved van, sokan meg sem álltak volna vagy azt sem tudták volna mit kell tenni! Le a kalappal! :)

    VálaszTörlés
  5. Nagy-nagy szerencséjük van ezeknek a kis fiókáknak, meg a mamájuknak, hogy pont te mentél arra! Belegondolni is szörnnű, ha nem arra mész, vagy későn érsz oda.:-(
    A kis drágák most már biztonságban vannak! Szuper vagy!!!

    VálaszTörlés
  6. Na most meg bömbölök, olyan aranyosak vagytok Lányok, köszönöm!

    VálaszTörlés